http://humanprogress.org/blog/five-graphs-that-will-change-your-mind-about-poverty
פורסם ב- 14.03.2017 בבלוג humanprogress ע"י צ'לסי פולט
תשאלו את רוב האנשים על עוני גלובלי, וכנראה שהם יגידו לכם שהמצב מחמיר או לא משתפר. סקר שנערך במספר רב של מדינות, כמו ארצות הברית, גרמניה, סין, הודו, אינדונזיה, ועוד, מצא ש-87% מהנשאלים מאמינים שעוני קיצוני מחמיר בשנים האחרונות. אפילו אנשים במדינות כמו סין, בה מאות מיליוני אנשים יצאו מעוני ב-40 שנים האחרונות, לא מודעים להיקף התופעה.
יש מספר הסברים תרבותיים ופסיכולוגים לפסימיזם המתמיד הזה. חדשות רעות תופסות כותרות ושולטות בכיסוי עיתונאי. פסיכולוגית, אנשים נוטים לעשות אידיאליזציה של העבר וזוכרים ביתר קלות אירועים דרמטים ולא שגרתיים לעומת מגמות עקביות וארוכות-טווח.
למעשה, נמצא שגם האנשים שהיו מודעים למגמת הדעיכה בעוני העולמי המעיטו באומדן היקפה. רק נשאל אחד מתוך מאה ידע שמימדי העוני העולמי ירדו בחצי ב-20 השנים האחרונות.
הנה חמישה גרפים המבוססים על נתונים שנאספו על ידי ארגון HumanProgress.org, הממחישים את ההתקדמות המדהימה שהאנושות עשתה.
לכל אורך ההיסטוריה האנושית, עוני מחפיר היה הנורמה. גרף "מקל ההוקי", אולי הגרף החשוב ביותר בעולם, מדגים מה קרה כשתקופת ההשכלה והמהפכה התעשייתית גרמו להכנסה להרקיע שחקים ולשנות לתמיד את האופן שבו אנו חיים, ואולי גם את האופן בו אנחנו חושבים.
כפי שרואים בגרף, האנושות יצרה יותר הספק כלכלי בשתי המאות האחרונות מאשר בכל המאות שקדמו להם במצטבר. התפוצצות זו ביצירת הון הובילה לירידה מאסיבית בשיעורי העוני. ב-1820, יותר מ-90% מאוכלוסית העולם התקיימה על פחות מ-2 דולר ליום ויותר מ-80% על פחות מדולר אחד. ב-2015, פחות מ-10% מהאוכלוסיה התקיימה על פחות מ-$1.90, לפי הנתונים הרשמיים של הבנק העולמי (בתיקון עבור אינפלציה והבדלים בכוח קניה).
לא רק שאחוז האנשים שחיים בעוני ירד, אלא גם המספר האבסולוטי שלהם ירד – למרות הגידול המאסיבי באוכלוסית העולם. בין 1820 ל-2015, מספר האנשים החיים בעוני קיצוני ירד ממיליארד ל-700 מיליון, ומספר האנשים שלא חיים בעוני גדל מ-60 מיליון ל-6.6 מיליארד.
גלובלית, העוני פחת ב-75% מאז 1990. הגרף הבא, הלקוח מספרו של יונה נורברג "קידמה: 10 סיבות להיות אופטימים לגבי העתיד", ממחיש איך הירידה בעוני העלתה את רמת החיים והביאה לשיפורים מוחשיים וברורים. יחד עם הירידה בעוני ירדה תמותת ילדים, אנלפבתיות, ואפילו זיהום במדינות העשירות – כל המדדים הללו ירדו בחצי מאז 1990. גם רעב הפך לתופעה הרבה יותר נדירה.
מחקר של מכון ברוקינגס הסיק שאם המגמה תמשיך, סביר שעוני קיצוני בעולם ירד לפחות מ-5% ב-2030, או לפי תרחיש אופטימי יותר – ל-1.4%.
העובדות לא משתמעות לשתי פנים: בניגוד לתחושה הרווחת, עוני גלובלי ירד באופן דרמטי עד כדי שאפשר לראות את הסוף הלא-רחוק. בפעם הבאה שאתם פוגשים מישהו שמתלונן על המצב העולמי – הראו לו את העדויות.