http://www.investors.com/politics/columnists/thomas-sowell-socialism-for-the-uninformed/
פורסם ב- investors.com, 31.05.2016
הבעיה עם הסוציאליזם היא שהוא נשמע טוב:
סוציאליזם נשמע נהדר. הוא תמיד נשמע נהדר. והוא כנראה תמיד ימשיך להישמע נהדר. רק כשמתעמקים מעבר לרטוריקה ומתחילים להתבונן בעובדות המוצקות, מבינים שסוציאליזם הוא אכזבה אחת גדולה, אם לא אסון מוחלט.
בזמן שהמוני צעירים מריעים לסוציאליסט המושבע ברני סנדרס, הסוציאליזם הפך את ונצואלה, העשירה בנפט, למקום בו יש חוסרים בכל המוצרים, החל בנייר טואלט וכלה בבירה, הפסקות חשמל תדירות, ותורים ארוכים של אנשים המקווים להשיג אוכל. ההכנסה הלאומית יורדת, ומחירים עולים תחת האינפלציה התלת-סיפרתית.
המדיניות האנטי-קפיטליסטית של ונצואלה עבדה כל כך טוב, שעכשיו מספר החברות המסחריות במדינה הוא שבריר ממה שהיה פעם. זה בטח מצמצם את ה"ניצול" הקפיטליסטי, לא?
משום מה, אנשים שמייחסים אי-שוויון בהכנסות לקפיטליסטים שמנצלים פועלים, כפי שקרל מרקס טען, אף פעם לא בוחנים את האמונה הזו כנגד עובדות – למשל העובדה ששום שלטון מרקסיסטי בעולם לא סיפק לאזרחים שלו רמת חיים גבוהה כמו שיש בארצות קפיטליסטיות רבות.
השמאל לא מאפשר לעובדות לזהם את החזון היפה שלו. רק הסיסמאות חשובות.
כשברני סנדרס זועק "השיטה מכורה מראש!" אף אחד לא שואל אותו אם יש לו נתונים או דוגמאות ספציפיות. ב-2015, 400 האנשים העשירים בעולם הפסידו במצטבר 19 ביליון דולר. כנראה שהשיטה שמוטה לטובתם לא עבדה הכי טוב.
כמה מהאנשים שדורשים העלאה בשכר המינימום טרחו לבדוק מה קורה כשהדרישה מיושמת? ב-1948, כשהאינפלציה שחקה לאפס את שכר המינימום, האבטלה בקרב גברים שחורים בגילאי 16-17 הייתה מתחת ל-10%. אבל אחרי ששכר המינימום הועלה שוב ושוב כדי להדביק את האינפלציה, האבטלה בקרב האוכלוסיה הנ"ל הייתה מעל ל-30% במשך יותר מ-20 שנה רצופות. בחלק נכבד מהתקופה הנ"ל, היא הייתה מעל ל-40%.
הנזק הרבה יותר גדול ממה שהסטטיסטיקה הנ"ל מראה. רוב העבודות המשלמות שכר נמוך הן "עבודות התחלתיות", עבודות שצעירים יוצאים מהן אחרי שרכשו ניסיון מספיק המאפשר להם לעבור לעבודות טובות יותר. אבל, אי אפשר לטפס במעלה הסולם אם לא מצליחים לעלות עליו כלל.
ההבטחה הגדולה של הסוציאליזם היא דברים "בחינם". למרבה הצער, סטודנטים רבים חושבים שהלימודים שלהם צריכים להיות ממומנים על ידי מיסוי "העשירים". גם כאן, בחינה של העובדות מגלה שמיסוי גבוה יותר לא אומר שהכנסות המדינה ממיסים עולות אוטומטית. לעיתים קרובות, הן דווקא יורדות.
במשק גלובלי, מיסוי גבוה לעיתים מוביל משקיעים להשקיע במדינות אחרות, בעלות מיסוי נמוך יותר. משמעות הדבר שמקומות עבודה נוצרים במדינות אחרות.
כל הנאמר לעיל איננו מדע מסובך – הוא רק מצריך אנשים לעצור ולחשוב קצת.