קצר ולעניין

מתוך הרצאתו מ-1968 של פרידריך האייק "תחרות כתהליך של גילוי":

התיאוריה הכלכלית יכולה לפעמים להפריע להבנה אמיתית של אופיו של תהליך התחרות, מכיוון שהיא מתחילה מהנחת יסוד של כמות נתונה של סחורות במחסור.  אבל השאלות – איזה סחורות נמצאות במחסור, או איזה…

למאמר המלא

קצר ולעניין

מתוך מאמרו של צ'רלס סטיל, "הניסוי הסובייטי: לקחים לפיתוח כלכלי":
ברית המועצות הייתה אחד הניסויים הגדולים ביותר בפיתוח כלכלי – ניסוי ענק, טרגי, וכושל.  אפשר לייחס ישירות את הביצועים הירודים של השיטה הזו לחוסר היכולת של המתכננים המרכזיים להקצות משאבים…

למאמר המלא

קצר ולעניין

מתוך מאמרו של פול היינה, "מדידות של עושר והשערות של צדק":
נניח ששודד חמוש מעמיד בפניכם ברירה – "הכסף או החיים".  כולנו נסכים שאתם לא לוקחים חלק בחליפין מרצון כשאתם נותנים לו את הכסף מהארנק שלכם.  אנחנו קוראים לזה כפיה מכיוון שהשודד משכנע אתכם לעשות כרצונו בכך שהוא מאיים לצמצם לכם את האופציות.
השווו מקרה זה למקרה בו נהג מונית לא רוצה להסיע אתכם אלא אם כן תשלמו לו.  אם במקרה זה תתנו לו כסף מהארנק שלכם, כולנו נבין שאתם לוקחים חלק בעסקת חליפין מרצון.  ההבדל בין שני המקרים הוא שנהג המונית משכנע אתכ…

למאמר המלא

קצר ולעניין

מתוך ספרו העומד לצאת לאור של תומס סואל, "אפליה ופערים":

"להרוג את האווזה שמטילה את ביצי הזהב זו אסטרטגיה פוליטית הגיונית, בתנאי שהאווזה לא תמות לפני הבחירות הבאות"

למאמר המלא

למרות המיליארדים, האיטי לא משתקמת

פורט או-פרינס, האיטי

תשעים וחמישה אחוזים מההריסות שנגרמו ברעידת האדמה בהאיטי לפני כשנה עדיין לא טופלו. למרות מיליארדים של דולרים של סיוע בינלאומי, מרביתה של המדינה נראית בדיוק כמו ביום שבו אבק וצווחות האזרחים המבועתים מילאו את האוויר. יותר ממיליון בני אדם עדיין חסרי בית. רשת פוקס דיווחה כי 64 משאיות חדישות שנתרמו על ידי ממשלת ארצות הברית לשימושם של ארגוני הסיוע הבינלאומיים, עדיין חונות בנמל התעופה. אף אחד לא מוכן כנראה לשלם את המכס הגבוה, כך שהמשאיות פשוט חונות שם ומעלות עשבים.

עוד לפני רעש האדמה היתה האיטי המדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי, וגם אחת המדינות היחידות בעולם שנעשו עניות יותר ב-50 השנים האחרונות. זאת, למרות העובדה שאלפי ארגוני סיוע בינלאומיים עבדו שם במשך עשורים.

עושרה של חברה נובע במידה רבה ממה שכלכלנים מכנים "הון לא-מוחשי" – מערכת המשפט, הידע והמנהגים שמאפיינים את החברה. נהוג להזכיר את תוכנית מרשל, שבמסגרתה סייעה ארצות הברית במיליארדים של דולרים לשיקומה של אירופה אחרי מלחמת העולם השנייה, כדוגמה טובה לסיוע חוץ. אך מה שרק מעטים מזכירים הוא את העובדה שהגשרים באירופה היו אמנם הרוסים, אבל ההון הלא-מוחשי נשאר איתן כשהיה.

אי אפשר לומר את אותו דבר על האיטי, מדינה שבה ההון הלא-מוחשי הלך והידלדל עם השנים. תושבי האיטי השאפתנים, ואלה שמסוגלים לכך, פשוט עזבו את המדינה. ועוד יותר גרוע: אלה שנשארים צריכים להתמודד עם מעגל התלות שנוצר על ידי ארגוני הסיוע, שללא כל ספק מתכוונים לטוב.