פורסם ב- National Review, 10.05.2015
על איך העשירים מסבסדים את כולנו באופן מפתיע, ואיך זה קשור למשרדים ממשלתיים:
מייגן סמית, בכירה לשעבר בגוגל, מכהנת היום כמנהלת הטכנולוגיה הראשית בממשלת ארצות הברית. מאז שהנשיא אובמה יצר את המשרה, כיהנו בה שלושה אנשים שונים. בכתבת פרופיל במגזין Wired, היא שאלה את השאלה הרטורית: "מדוע לממשל הפדרלי אין אתרי אינטרנט ושירותים דיגיטלים מעולים?"
היא יכולה להתחיל ולשאול כמה חסר כשרון ויכולת צריך להיות כדי להיות מפוטר. CGI, חברת עיצוב האינטרנט שבה אחד מחברי הקולג' של מישל אובמה מחזיק בתפקיד בכיר, ננזפה בחומרה על הכישלון המחפיר בהשקת "אובמהקר", רפורמת ביטוח הבריאות של הממשל, ולבסוף פוטרה. "פיטורין" נוסח המקושרים פוליטית בוושינגטון – כמה חודשים אחרי פרשת אובמהקר CGI זכתה בחוזה בשווי מיליונים עם רשות מס ההכנסה כדי לטפל בנושאים הקשורים ל…אובמהקר. והחבר של מישל אובמה, טוני וויטלי, קיבל קידום.
אנחנו חיים בזמנים מעניינים – החדשות מלאות בידיעות על כלכלה מקרטעת, אבל החדשנות ממשיכה. כשהמכוניות ההיברידיות התחילו להיכנס לשוק, הן היו פופולאריות בעיקר בקרב שוחרי הסביבה בשמאל, שאימצו אותן כאקט של סיגוף עצמי צרכני. היום, מכוניות חשמליות כמו ה"טסלה" פופולאריות גם בקרב חובבי מכוניות בכלל.
אחד המאפיינים הפחות-מוערכים של המודל הקפיטליסטי הוא שהעשירים מסבסדים חדשנות עבור כל השאר. הטלפון הנייד הוא דוגמה מצויינת: בשנות השמונים, אנשי העסקים שהסתובבו עם הטלפונים הניידים הראשונים והיקרים מאוד סבסדו בכך את המחקר והפיתוח שאפשר לטלפונים הניידים להפוך למוצרים "רגילים" במחירים נמוכים אפשריים. באותה צורה, מערכת ההילוכים האוטומטית (אולדסמוביל, 1940), מדחס הגידוש (ה"סופרצ'ארג'ר", מרצדס, 1921), והמתלה העצמאי (מרצדס, 1933), החלו את דרכן כאופציות יקרות במכוניות לעשירים וכיום הן מערכות סטנדרטיות במכוניות רבות.
פרידריך האייק הבחין שסוג זה של "ניסוי" מביא תועלת חברתית בעיקר בזכות זה שהעשירים יכולים להרשות לעצמם לעשות טעויות ולרכוש טכנולוגיות שהופכות למבוי סתום. הטכנולוגיה של מכונית הטסלה היקרה אולי תתגלה כבלתי מוצלחת בטווח הארוך.
ה"מאמצים המוקדמים" מהווים אמצעי לתיעול הון שהוא גם מועיל וגם יחסית לא מכאיב, ואפילו כיפי עבור סוג מסויים של אנשים.
האבולוציה הטכנולוגית והכלכלית דומה לאבולוציה הביולוגית במובן חשוב אחד: המוות משרת את החיים, ותהליך החדשנות מחובר באופן בלתי נפרד מתהליך ההכחדה.
וזו התשובה לשאלתה של מייגן סמית. רשויות פדרליות לא-מתפקדות אינן פושטות את הרגל, בירוקרטיות כושלות לא חוות ירידות בבורסה, והנכסים של משרדים ממשלתיים לא נרכשים על ידי מתחרים מוצלחים יותר. בירוקרטיות פוליטיות הן יצורים שפוגעים בתהליך האבולוציוני – דינוזאורים משתוללים בציביליזציות טכנולוגיות מודרניות.