פורסם ב- investors.com, 05.10.2015
אחרי שמונה שנים של שיחות, הסכם הסחר בין 12 המדינות החברות ב-TPP (Trans Pacific Partnership), השותפות הטרנס-פסיפית, סוף סוף סגור ומוכן לעמוד להצבעה בקונגרס. עכשיו, הנשיא אובמה צריך "למכור" את רעיון הסחר החופשי לציבור האמריקאי החשדן.
הסכם הסחר – תוצר של כמעט עשור של משא ומתן בין 12 מדינות האוקיינוס השקט תחת הנהגת ארה"ב, הוכתר כחלק מרכזי במורשתו של הנשיא אובמה. זה עומד להיות הסכם הסחר הגדול העולם; ההסכם מקיף 40% מהתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) העולמי וכולל מדינות כמו אוסטרליה, סינגפור, קנדה, צ'ילה, ויפן.
ההסכם יבטל 18 אלף מיסים שונים על מוצרים אמריקאים וכך יוזיל אותם לצרכנים זרים, אבל באווירת החשדנות והדיסאינפורמציה נגד סחר חופשי, עסקים, ושווקים שטופחה על ידי מפלגתו שלו, משימת השכנוע של הנשיא תהיה קשה מאוד.
בחודשים הקרובים, פוליטיקאים משני הצדדים ישחקו את משחק הבחירות הרגיל, כפי שאובמה עשה בעצמו כשהוא רץ לנשיאות, ויפרטו על הפחד והבורות של הציבור.
רוב ההתנגדות מגיעה מהשמאל, השונא סחר חופשי. ברני סנדרס, המועמד הסוציאליסטי הכריז שההסכם, מבלי לקרוא אותו, הוא "אסון…וול סטריט והתאגידים שוב ניצחו". מימין, חששות לגבי אמינותו של הנשיא יוצרות התנגדות להסכם.
נשארו עוד מספר נושאים פתוחים, כמו פטנטים על תרופות וקניין רוחני, אך ניתן לצפות שהקונגרס יאשר את ההסכם כחבילה אחת, אם יתברר שהתועלת תגבר על המחיר.
אם הוא רוצה להשאיר "מורשת", על אובמה להתגבר על חוסר האמון הציבורי שנוצר בעקבות הבטחותיו הכושלות – החל מ"אובמהקייר" וכלה באיראן, ולסגת מהרטוריקה הקודמת בה נקט על "הסכמי סחר גרועים" ו"פסק זמן" במסחר.
בקיצור, אובמה יצטרך לשכנע את הציבור שסחר חופשי הוא דבר טוב כשלעצמו, דבר שיהיה די קשה בהתחשב באווירה שהמפלגה הדמוקרטית, והוא עצמו, טיפחו.